Hoe prik je ergens doorheen?

Laatste reactie 03/05/2021 13:21 door A
· Markeren als ongelezen
A V 1 maand geleden geplaatst
Hoi Rubin,
Ik heb momenteel een client die ergens last van heeft. Als ik de vraag stel van heb je een concrete situatie waarin dat gebeurde, dan weet de client dat niet. Ik stel deze vraag om de client in een associatie te krijgen. Zijn er andere manieren om dit te doen? Ik loop hier nmlk vast om te helpen.

Groet, Amanda
Rubin 1 maand geleden geplaatst
Hoi Amanda,

Je hebt de methode geprobeerd om naar een specifieke situatie te vragen en daarin te stappen. Dat is een manier om te associëren.  Gelukkig zijn er meerdere manieren:

- Vraag: "Hoe voel je je als je hier last van hebt?"
- Hoe staat je lichaam erbij als je hier last van hebt?
- Wat is je gezichtsuitdrukking als je hier last van hebt?
- Hoe haal je adem als je hier last van hebt?
- Wat is het effect op andere mensen in je leven als je hier last van blijft houden?
- Gebruik pijn-opwekkende vragen rondom het probleem: https://hetnlpcollege.nl/pijn-plezier-principe-dickens/#Stap_3_-_Speel_extra_intens_in_op_noodzaak_als_hefboom%E2%80%A6
- Vraag waar het gevoel in het lichaam zit. 'Waar in je lichaam voel je het? Welke vorm heeft het gevoel? Hoe beweegt het gevoel? Welke kleur heeft het gevoel? Etc.' Vervolgens kun je enkele submodaliteiten van dat gevoel in het lichaam veranderen en steeds checken of het gevoel dan versterkt wordt of niet: ‘En als je het gevoel in je buik groter maakt, versterkt dat je ervaring of niet? En als je het meer laat bewegen/stiller maakt, als je de vorm verandert, als je de kleur verandert, als je het feller maakt, etc.'

En uiteraard kun je de wat-als gebruiken bij iedere techniek. Ook bij je oorspronkelijke idee om naar een concrete situatie te vragen: "Wat als je nu wel gewoon een situatie voor je kon halen, hoe ziet dat eruit?" " Wat als je het wel wist?" "Wat als je het wel voelde/zag?" "Doe maar alsof." 

reactie op @rubinalaie:
A V Oh top! Dat had ik ook gedaan wat je hierboven schrijft :-D.
Intuitief. Alleen ik twijfel dan soms omdat ik nog niet lang coach :-). En raakte zelf wat van slag omdat t anders ging haha.

Super bedankt voor je uitgebreide antwoord!

Groet, Amanda


1 maand geleden

Beantwoorden

Rubin 1 maand geleden geplaatst
Mijn #1 antwoord op 'hoe prik je ergens doorheen' is gewoon: De wat-als.

Dat is mijn go-to manier om met weerstand te werken: iemand laten doen-alsof 😉
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 May 2021 om 11:45
Aantal lezers 7
Aantal reacties 4