Representatiesystemen

Laatste reactie 01/04/2021 22:29 door Rubin
· Markeren als ongelezen
Aad 3 weken geleden geplaatst

Het echte verschil tussen auditief en en auditief digitaal blijft voor mij onduidelijk.
Bij een auditieve constructie bedenk je bijv. een antwoord op een vraag en/of redenering.
Dit onderdeel lijkt veel op een intern dialoog en heeft daarmee veel gemeen met Ad.

Kan iemand mij het verschil uitleggen?

Alvast dank voor je reactie!

Rubin 2 weken geleden geplaatst
 Ad kan vooraf gaan aan A.

Veel mensen handelen volgens: eerst denken, dan doen. Denk na voor je iets zegt.

Dit is zelfs een zinvolle strategie: Ad > A 

Zodat je jezelf wat beter beheerst voordat je er iets uitflapt.
Aad 2 weken geleden geplaatst
Ik volg wat je zegt, alleen dekt dat voor mij nog niet de lading. Een collega van mij is auditief ingesteld. Tijdens gesprekken gaan haar ogen veel naar links en rechts in het midden. Kijkt veel naar links (constructie) als ze nadenkt over bijv een vraag. Terwijl ik dan verwacht dat ze naar rechts beneden kijkt. Dus ik krijgt het verschil nog steeds niet helder tussen A (constructie) en AD?

Hugo de Jonge is overigens voor mij een goed voorbeeld van AD. Kijkt veel naar rechts beneden.

2)
Vandaag sprak ik iemand die veel kinesthetische woorden gebruikten, maar wel met een snelle spraak. En dit past meer bij visueel ingestelde mensen. Hoe kan ik dit precies zien?
Rubin 2 weken geleden geplaatst
Ah ik snap nu beter wat je bedoelt. 

A is vaak: anderen iets horen zeggen van binnen. 
Ad is vaak: jezelf iets horen zeggen van binnen. 

Dat leert ons inderdaad dat ze auditief informatie verwerkt van binnen, alsof ze die informatie via een geluid hoort, ook al zijn het haar eigen gedachten. Misschien heeft ze de wijze stem van haar moeder haar gedachten gemaakt en hoort ze die steeds.

Of het vertelt ons dat ze simpelweg niet aan het nadenken is, maar gewoon vanuit flow leeft zonder zich in zichzelf te keren. Wat ze wil zeggen raapt ze niet op uit haar gedachten, maar uit de scheppende creativiteit van het universum.

Of het vertelt ons dat ze niet zo in zichzelf is gekeerd, maar altijd in uptime is, zelfs tijdens het nadenken. Het kan ons vertellen dat ze niet zoveel in contact is met haar ego. 

Of het vertelt ons dat ze zelfs nog véél makkelijker bij haar gedachten zou kunnen komen als iemand haar de tip zou geven om eens omlaag te kijken als ze denkwerk moet doen.

Of misschien heeft je collega van haar interne dialoog een heel creatieve constructie gemaakt - zoals de stem van iemand anders of een extra krachtige radiostem - waardoor ze haar interne dialoog bij A hoort.

2) 
Dan heb je simpelweg voor die context geen trend gevonden. Pas zodra je in een situatie/context duidelijk ziet dat iemand bijv. visuele woorden gebruikt, snel praat en veel gebaart, heb je een trend gevonden en ga je er iets mee doen.
Rubin 2 weken geleden geplaatst
Je kunt denken in geluiden.

Je kunt denken in beelden.

Dat zijn ook vormen van denken,  net als Ad.
Aad 2 weken geleden geplaatst
Hoi Rubin, dank voor je uitgebreide reactie! 

Het wordt me steeds duidelijker. Het frustreert me enigszins dat het het op een of andere manier toch niet helemaal wil landen. Maar goed, ik blijf me erin verdiepen en mee oefenen. 

Ik denk dat ik begrijp dat je kunt denken in geluiden. Vraag me dan toch af wat je dan kan denken wanneer je iemand een vraag stelt over hoe hij of zij denkt over een specifiek onderwerp en vervolgens naar rechts in het midden kijkt. Je bent volgens mij dan bezig om een antwoord te formuleren en naar buiten te communiceren. 

W,b. punt 2: ik heb op deze persoon gelet gedurende een training van 1,5 uur. Hij gebruikt duidelijk heel veel kinesthetische woorden, maar met een snelle spraak en veel gebaren. 
Dat komt voor mij niet overeen met wat ik leer over de karakteristieken van de verschillende representatiesystemen.  
reactie op @aad766:
Rubin Denken is in ieder geval niet exclusief voorbehouden aan Ad :)

Punt 2: Dan heeft die persoon dus geen duidelijk voorkeur-representatiesysteem (in de contexten die in die 1,5 uur voorbij zijn gekomen).

Als hij een zelftest zou invullen, dan is de kans groot dat hij ongeveer even hoog scoort op visueel en kinesthetisch (en A en Ad stukken lager).
2 weken geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 28 March 2021 om 16:01
Aantal lezers 8
Aantal reacties 7